Candida
Candida is een veelvoorkomende gistsoort in aarde en afval. Het komt ook van nature voor in en op het menselijk lichaam. Deze gist overleeft goed in warme en vochtige omgevingen en komt voor op de huid, in huidplooien en op slijmvliezen. Mensen die gezond zijn krijgen van Candida normaal geen klachten. Als uw lokale omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld wanneer er een warm en vochtig klimaat ontstaat in huidplooien, kan Candida zich snel vermenigvuldigen. Dan kunnen er klachten bij u ontstaan op de huid, vagina of in de mond. Omdat Candida kan doordringen in het weefsel van de huid of de slijmvliezen, ontstaan er klachten. Een bekender voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld luieruitslag of een vaginale schimmel.
Afhankelijk van de plek van de infectie treden er klachten op. Voorbeelden van klachten kunnen zijn:
- Een infectie van het mondslijmvlies en de slokdarm. Daarbij krijgt u last van witte plekken die pijnlijk zijn. Deze zitten tegen uw wangen, op de tong en het gehemelte. Als u last heeft van een infectie in de slokdarm, kan het doorslikken van eten erg pijnlijk zijn.
- Een vaginale schimmelinfectie. Hierbij raakt het slijmvlies en de huid van de vagina geïrriteerd en kan er een toename van vaginale afscheiding ontstaan. Dit is meestal wit en korrelig. Ook een branderig gevoel en erge jeuk treden hierbij op. Vrijen kan erg pijnlijk zijn bij een schimmelinfectie.
- Een infectie van de huid. Hierbij wordt de huid rood en vochtig en ontstaan er kleine blaasjes die gevuld zijn met vocht. Dit komt voornamelijk voor op warme en vochtige plekken op uw lichaam.
- Een gegeneraliseerde Candida infectie. Hierbij komt de infectie in het bloed, waardoor het gist in organen terecht kan komen en een infectie kan veroorzaken. Dan krijgt u ernstige klachten, zoals hoge koorts of een heel ziek gevoel.
Om te voorkomen dat u een Candida infectie krijgt, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Zorg ervoor dat u gezond en gevarieerd eet.
- Zorg ervoor dat u genoeg slaapt.
- Was de vagina niet met zeep. Gebruik hierbij alleen lauwwarm water.
- Houd de huid goed schoon en droog. Voorkom dat u hard op de huid wrijft, maar dep deze liever droog.
- Was de handen en tepels voor het voeden als u borstvoeding geeft. Dit kan door uw handen en tepels te wassen met lauwwarm water.
- Kook spenen dagelijks uit en bewaar deze op een schone en droge plek.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- Als u de klachten van een vaginale schimmel voor het eerst heeft. In dat geval is het handig om het te laten beoordelen door uw huisarts.
- Als uw klachten na 2 weken nog steeds niet weg zijn.
- Als u medicijnen heeft gehaald bij de drogist en deze niet goed genoeg helpen.
- Als u naast de bovengenoemde klachten ook andere klachten krijgt, zoals bijvoorbeeld buikpijn of koorts.
- Als het slijm uit uw vagina niet wit of doorzichtig is, maar geel/groen, bruin of rood.
- Als het slijm uit uw vagina vies ruikt.
- Uw baby luieruitslag heeft en de luieruitslag, schrale plekken en/of wondjes worden erger.
- Uw kind heeft veel pijn en is ontroostbaar.
- U heeft last van vermoeidheid.
- U heeft last van darmklachten.
- U heeft last van wisselende bloedsuikers.