Diabetes insipidus
Diabetes insipidus is een vorm van diabetes, maar heeft niks te maken met de bloedsuiker. Het heeft te maken met de nieren die teveel vocht afscheiden. Bij diabetes insipidus werkt de vochtopname en vochtuitscheiding in het lichaam niet meer goed. Hierdoor scheiden de nieren telkens water uit, waardoor u veel moet plassen. De kans op uitdroging is dan groter en dit kan weer andere klachten geven.
Er bestaan 4 vormen van diabetes insipidus:
- De vorm die kan ontstaan door een hormonale verstoring in de hersenen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij hersenletsel of een tumor.
- De vorm die kan onstaan tijdens de zwangerschap en binnen 4 tot 6 weken weer verdwijnt.
- De vorm die ontstaat omdat de nieren niet goed functioneren. Dit is vaak bepaald door uw genen, maar kan ook door een andere ziekte of bepaalde medicijnen komen.
- De vorm die ontstaat doordat er een verstoring is in het dorst-mechanisme. Dan krijgt u steeds meer dorst, waardoor u meer gaat drinken en teveel gaat plassen.
Bij diabetes insipidus heeft u vaak dorst en een droge mond. Omdat u telkens een dorstgevoel heeft, drinkt u veel en plast u daardoor veel en vaak. Hierdoor kan u een tekort aan water in het lichaam krijgen, wat kan zorgen voor de volgende klachten:
- Een droge mond.
- Veel dorst.
- Veel en vaak moeten plassen.
- Algehele malaise.
- Vermoeidheid.
- Lage bloeddruk.
- Hoge hartslag.
- Verstopping.
- In bed plassen.
- Prikkelbaarheid.
- Concentratieproblemen.
Afhankelijk van welke de vorm van diabetes insipidus u heeft, krijgt u een behandeling. De behandeling zorgt dat de klachten minder worden en bestaat vaak uit medicijnen.
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van de volgende klachten:
- Telkens een droge mond.
- Veel dorst.
- Veel en vaak moeten plassen.
- Uitdrogingsverschijnselen.