Endeldarmverzakking
In het kort
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. Dit gebeurt wanneer uw bekkenbodem, de endeldarm niet meer goed op zijn plaats houdt. Door een endeldarmverzakking kunt u last krijgen van verschillende klachten. Als u een endeldarmverzakking heeft of u wilt een endeldarmverzakking voorkomen, kunt u de onderstaande adviezen opvolgen. Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van de volgende klachten:Verstopping Incontinentie Bloedverlies uit de anus Slijmverlies uit de anusBij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. Dit gebeurt wanneer uw bekkenbodem, de endeldarm niet meer goed op zijn plaats houdt. Hierdoor ontstaan er klachten. De bekkenbodem is een grote spier die de blaas, vagina, baarmoeder en endeldarm ondersteunt. De endeldarm is het laatste stuk darm tussen de dikke darm en de anus. Het gevoel dat u uw ontlasting kwijt moet, komt vanuit de endeldarm. Doordat er door de endeldarmverzakking lastig ontlasting uit het laatste deel van uw darm kan komen, voelt u altijd aandrang tot ontlasting. Het lukt u soms wel om naar het toilet te gaan, maar vaak verliest u ontlasting als u gaat opstaan of zonder dat u het door heeft.
Een endeldarmverzakking kan ontstaan door een zware bevalling, zwaar tillen, krachtsport en veel persen bij de ontlasting. Ook komt het meer voor bij mensen op een oudere leeftijd.
Bij een endeldarmverzakking kunt u last krijgen van de volgende klachten:
- Pijn
- Incontinentie voor ontlasting
- Incontinentie door winden of vloeibare ontlasting
- Bloedverlies uit de anus
- Slijmverlies uit de anus
- Een constant gevoel om te moeten poepen
- Veel moeten persen om de ontlasting kwijt te kunnen raken
- Vaak naar het toilet moeten
Als u een endeldarmverzakking heeft of u wilt een endeldarmverzakking voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Zorg ervoor dat u niet te zwaar tilt. Ook bepaalde sportoefeningen kunnen ervoor zorgen dat u de bekkenbodem meer belast en kunnen uw klachten verergeren.
- Zorg ervoor dat u niet hard perst als u moet poepen. Haast niet op de wc en ga gelijk als u het gevoel heeft dat u moet poepen. Het ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat het dikker wordt en verhoogt de kans op verstopping. Als u moet poepen, pers dan voorzichtig en alleen als u aandrang voelt.
- Zorg voor een zachte ontlasting. Het beste is als uw ontlasting zacht is en één tot twee keer per dag komt. Dit kunt u stimuleren door regelmatig te bewegen en niet te lang achter elkaar te zitten. Een dieet met genoeg vezels helpt bij het zacht houden van de ontlasting. Producten waarin veel vezels zitten, zijn bijvoorbeeld:
- Groente en fruit
- Volkoren graanproducten zoals volkoren pasta en volkoren brood
- Peulvruchten zoals bonen en linzen
- Noten
- Aardappelen
- Als u last heeft van harde ontlasting, kunnen laxeermiddelen ook helpen om de ontlasting dunner te maken
- Neem een juiste houding aan op het toilet. Neem ontspannen plaats en buig de rug licht en zet de voeten op een voetenbankje. Op deze manier zijn de knieën hoger dan de heupen en zal de endeldarm zich in de juiste positie bevinden. Hierdoor gaat de ontlasting makkelijker. Neem de tijd op de wc, maar zorg ervoor dat u niet te lang blijft zitten.
- Als u na de ontlasting het gevoel heeft alsof uw endeldarm nog niet helemaal leeg is, ga dan niet hard persen. Zorg ervoor dat u even opstaat en gaat bewegen tot u weer duidelijke aandrang voelt. Probeer hierna weer opnieuw uw behoefte te doen op het toilet.
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van de volgende klachten:
- Verstopping
- Incontinentie
- Bloedverlies uit de anus
- Slijmverlies uit de anus