Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme kun je oplopen via een tekenbeet. De teek zelf wordt besmet als hij bloed uit bijvoorbeeld kleine dieren zuigt die de bacterie bij zich dragen. Als de teek dan later bloed van mensen zuigt, wordt het overdraagbaar op de mens. Ongeveer één op de vijf teken in Nederland zijn besmet met de Lyme-bacterie en kunnen dit doorgeven. De kans dat u daadwerkelijk de ziekte van Lyme krijgt is wel kleiner. Van de 1oo mensen die gebeten worden door een teek, krijgen maar twee tot drie mensen de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme komt vrijwel niet voor aan de kust en het meest in bosgebieden. Het kan soms dagen tot weken duren voordat er symptomen optreden. Ook is het lastig te herkennen omdat de klachten langzaam opkomen. De ziekte van Lyme ontwikkelt zich in verschillende fasen. Deze kunnen herkend worden aan verschillende symptomen. Als er vroeg wordt geconcludeerd dat u de ziekte van Lyme heeft, is het goed behandelbaar. U zult dan medicijnen van uw huisarts krijgen.
In de vroegere fases van de ziekte van Lyme kunt u last krijgen van de volgende klachten:
- Huiduitslag rond de tekenbeet. Dit is een rood of blauwrood vlekje. Deze ontstaat vaak enkele dagen of weken na een tekenbeet. De huiduitslag is vaak niet pijnlijk, maar kan wel lichte jeuk geven of een branderig gevoel.
- Griepachtige klachten.
- Vermoeidheid.
- Ziek gevoel.
- Koorts.
Als de infectie niet op tijd wordt geconstateerd, kan de bacterie zich verder verspreiden en ontstaan er andere klachten zoals:
- Hangende mondhoeken.
- Krachtverlies in de ledematen.
- Stemmingswisselingen.
- Verminderde eetlust.
- Vergeetachtigheid.
- Hoofdpijn.
- Dubbelzien.
- Slecht zicht in één oog.
- Tintelingen in de handen.
- Spierpijn.
- Gewrichtspijn.
Enkele dagen tot maanden kunnen er ook klachten ontstaan als:
- Pijn scheuten.
- Aangezichtspijn.
- Hartkloppingen.
- Oogontsteking.
- Knobbels op het lichaam.
- Huidaandoeningen.
- Hartproblemen.
Om tekenbeten en dus besmetting van de Lyme-bacterie te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Lees voordat u gaat wandelen in een bos of grasrijke omgeving goed over hoeveel teken er voorkomen.
- Draag een lange broek en steek de broekspijpen in uw sokken om de benen af te dekken. Laat uw kind een pet dragen.
- Wijk niet af van wandelpaden om zo te voorkomen dat u in hoog gras gaat wandelen.
- Controleer na het wandelen de oksels, liezen en hoofdhuid. Als u dit zelf niet kunt doen, vraag dan iemand anders of deze persoon wil helpen.
- Verwijder een teek zo snel mogelijk op de juiste manier als u er een ziet:
- Gebruik een tekentang. Die is te koop bij de apotheek. Trek de teek er recht af en ga niet draaien.
- Als u geen tekentang heeft, kunt u proberen met de vingers om de teek te verwijderen. Zorg ervoor dat u de teek niet van de huid afschraapt, zo blijven er namelijk deeltjes van de teek zitten.
- Ontsmet de huid na het verwijderen van de teek met een ontsmettingsmiddel of met alcohol.
Als u het zelf niet voor elkaar krijgt om de teek te verwijderen of als de teek al langer dan 24 uur op de huid zat, neem dan contact op met de huisarts. Maak daarnaast direct een afspraak bij de huisarts als u de bovenstaande klachten krijgt die lijken op de ziekte van Lyme. Uw huisarts zal u een kuur aanraden waardoor de ziekte behandeld wordt.