Anuskramp
In het kort
Anuskrampen zijn plotselinge heftige pijnen in de anus. De pijn steekt en is intens, maar neemt spontaan weer af en verdwijnt dan ook.Anuskramp is een kramp in de endeldarm of de anus, wat voorkomt als een symptoom bij bepaalde aandoeningen. Ook kan anuskramp voorkomen zonder aanwijsbare oorzaak. Dit betekent dat er een aandoening van de anus aanwezig is, zonder een aanwijsbare lichamelijke oorzaak of achterliggende aandoening. Aandoeningen waarbij anuskramp kan optreden als symptoom zijn: de ziekte van Crohn, anale fissuren, tumoren, infecties van de endeldarm of colitis ulcerosa. Ook kunnen PDS (prikkelbaar darm syndroom) of psychische aandoeningen anuskrampen veroorzaken.
Veel mensen hebben weleens een anuskramp, die vaak ’s nachts optreedt. Als u maar een paar keer last heeft van een anuskramp, is de oorzaak vaak onschuldig. Zodra u regelmatig last krijgt van anuskrampen in combinatie met andere klachten, kan er een andere oorzaak zijn.
Anuskrampen zijn plotselinge heftige pijnen in de anus. De pijn steekt en is intens, maar neemt spontaan weer af en verdwijnt dan ook.
Doordat anuskrampen veroorzaakt kunnen worden door onderliggende aandoeningen, kunt u in combinatie met anuskramp ook de volgende klachten ervaren:
- Bloed en/of slijm bij de ontlasting
- Pijn tijdens aandrang
- Pijn tijdens ontlasting
- Diarree
- Buikpijn
- Verstopping
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Buikkrampen
Anuskramp hoeft in de meeste gevallen niet behandeld te worden. Wanneer een onderliggende aandoening de krampen in de anus veroorzaken, is het belangrijk dat de aandoening wordt behandeld.
Bij anuskrampen kan het helpen om een warm bad te nemen of iets te doen om te ontspannen. Dan neemt de spierspanning in de anus af en zal u minder tot geen klachten ervaren. Stress kan de klachten alleen maar verergeren, dus probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Er bestaat een speciale zalf die de spierspanning van uw anale spier verlaagt. De huisarts kan u deze voorschrijven. Deze kunt u aanbrengen als de pijn begint.
Als u zich zorgen maakt, kan de huisarts u onderzoeken door middel van een rectaal toucher. De arts gaat dan met de vinger de binnenkant van de anus en endeldarm onderzoeken om kloofjes of scheurtjes in de anus, aambeien en tumoren aan het eind van de endeldarm op te sporen. Een verkrampte sluitspier kan ook pijnklachten veroorzaken, daar zal de arts ook onderzoek naar doen. Mocht de arts twijfelen, dan kan de huisarts u doorsturen naar een specialist.
Als u een behandeling heeft gehad voor uw anuskramp en deze onvoldoende werkt, is het mogelijk dat de huisarts u doorverwijst naar het ziekenhuis. Daar kunt u een Botox injectie krijgen om de spierspanning in uw anus te verlagen. Ook is het mogelijk om bepaalde zenuwen te blokkeren, wat er ook voor zorgt dat de spierspanning afneemt.
Neem contact op met uw huisarts als u deze klachten ervaart in combinatie met anuskramp:
- U heeft buikpijn en dit neemt niet af of wordt erger
- U heeft bloedverlies en dit neemt niet af of wordt erger
- U valt veel af
- U heeft langer dan drie dagen koorts
- U krijgt opgezwollen en pijnlijke gewrichten
- U heeft diarree en dit stopt maar niet
- Er zit bloed en slijm in uw ontlasting
- U blijft pijn houden bij de ontlasting
- U heeft een uitstulping bij de anus die erg pijnlijk is
Als u zich zorgen maakt over uw anuskrampen of u wilt praten over uw situatie, neem dan contact op met uw huisarts