Eelt
Bij eelt is de bovenlaag van uw huid plaatselijk verdikt op plekken waar veel wrijving of druk is. Onder de voet is bijvoorbeeld bij de meeste mensen een laagje eelt aanwezig dat de huid beschermt. Daarnaast komt het ook veel voor op de handen.
Druk en wrijving zijn dus de oorzaak van eelt. Wrijving of druk kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een groot voorbeeld hiervan is de wrijving of druk door nieuwe of niet passende schoenen. Als u schoenen draagt die te klein zijn of niet goed passen, kan er eelt vormen aan de zijkanten of bovenkant van uw tenen. In deze plekken kan een likdoorn of eksteroog ontstaan, wat erg pijnlijk kan zijn.
Het kan ook voorkomen dat de hoornlaag van de huid blijft verdikken, waarbij er pijnklachten ontstaan. Bij dit type eelt is het belangrijk dat het regelmatig door de pedicure wordt verwijderd. Eelt is niet schadelijk, maar kan vervelend zijn.
Eelt is een verhard stuk op de huid en geel van kleur. Als de eeltplek nat wordt, kan deze opzwellen en wit en korrelig worden.
Als u een likdoorn heeft die is ontstaan door het eelt, heeft u:
- Een verdikte eeltknobbel. Ook wel eeltpit genoemd.
- Pijn tijdens het staan of lopen. Vooral als er druk op de likdoorn staat, kan het erg pijn doen.
Een behandeling van eelt is niet per se nodig, aangezien het de huid ook beschermt. Sommige mensen vinden eelt op de handen of voeten toch hinderlijk en kiezen ervoor om het te laten verwijderen door een pedicure of een podotherapeut. De pedicure kan ook vaak de oorzaak van uw eelt achterhalen en preventieve maatregelen adviseren.
Het is erg makkelijk om eelt zelf te verwijderen met een goede eeltvijl. Het beste is om een eeltvijl te gebruiken met een grove en fijne schuurkant. Doe dit het liefst onder de douche, aangezien water het eelt zachter kan maken en het makkelijker maakt om te verwijderen. Daarbij is het dan ook minder pijnlijk. De kans dat uw huid kapot schuurt is erg klein. Als u diabetes heeft, is het wel belangrijk dat u goed oplet bij het zelf verwijderen van eelt. U kunt hiervoor ook een pedicure inschakelen.
Naast een eeltvijl kunt u ook een pedicureset gebruiken. Dit verwijdert eelt, maar verzorgt ook de nagels. Met deze set zorgt u dus goed voor uw voeten, zonder telkens naar een pedicure te hoeven.
Om druk en wrijving te verminderen die eelt veroorzaken, kunt u een aantal dingen doen:
- U kunt letten op uw loophouding. Als uw voet doorgezakt is of als u uw voet naar binnen kantelt tijdens het lopen, heeft u meer kans op eelt. Het verdelen van de druk zal het vormen van eelt verminderen.
- Ook inlegzolen kunnen goed helpen om de druk gelijkmatig te verdelen.
Neem contact op met uw huisarts als u eelt heeft, in combinatie met één van deze dingen:
- U heeft diabetes. Hierbij heeft u meer kans op ontstekingen of wonden aan de voeten. Ook het zelf verwijderen van eelt kan gevaarlijk zijn.
- U heeft last van een likdoorn die erg pijn doet.
- Er zijn diepe kloven in het eelt ontstaan.
- Het eelt kleurt blauw of gaat bloeden.
- Uw eelt is erg pijnlijk.
Neem contact op met uw huisarts als u terugkerend last krijgt van likdoorns door uw eelt.