Endometriose
Op uw baarmoederwand zit een slijmvlies. Dit slijmvlies blijft groeien en gaat uit uw lichaam eens in de maand. Dit is ook wel bekend als ongesteldheid. Wanneer u endometriose heeft, zit dit slijmvlies ook op andere plekken in uw lichaam. Dit slijmvlies kan bijvoorbeeld zitten op uw: eierstokken, baarmoeder, blaas of darmen.
Endometriose komt het meest voor bij vrouwen tussen de 20 en 55 jaar. Soms kan endometriose voorkomen bij tieners (onder de 20 jaar) of bij vrouwen na de overgang (vaak boven de 55 jaar). Endometriose komt voor bij ongeveer 10% van de vrouwen. Dit wil zeggen dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft. Endometriose kan voorkomen door erfelijkheid. Hierdoor komt endometriose bij sommige families vaker voor.
Niet alle vrouwen met endometriose hebben klachten of merken dit. Bij sommige vrouwen zijn de klachten heftiger dan bij andere vrouwen. Ook kan de pijn heftiger of minder heftig zijn dan de andere keer.
Klachten die u kunt ervaren zijn:- Heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent
- Heftige pijn in de hele buik als u ongesteld bent
- Heftige pijn in de rug of benen als u ongesteld bent
- Sommige vrouwen hebben altijd pijn, ook als ze niet ongesteld zijn
- Pijn bij het vrijen
- Branderig gevoel bij het plassen
- Pijn in de schouders
- Niet zwanger kunnen worden
- Darmkrampen
- Pijn bij het poepen
- Diarree
- Niet kunnen poepen
Naast de bovenstaande klachten kunnen tieners ook andere klachten ervaren, zoals:
- Misselijkheid
- Hoofdpijn aanvallen of migraine
Als u endometriose hebt en veel pijn ervaart, kunt u de volgende adviezen volgen:
- Neem paracetamol als u pijn heeft. Neem 2 tabletten tegelijk van 500mg. U mag dit elke 6 uur nemen. Neem niet meer dan 8 tabletten per dag
- Helpt de maximale hoeveelheid paracetamol niet genoeg tegen de pijn? Probeer dan een NSAID zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. U kunt dit samen met paracetamol nemen. U heeft dan minder van de NSAID nodig. Een NSAID kunt u zelf kopen bij de apotheek, de drogist of de supermarkt. Let op: deze pijnstillers zijn niet geschikt voor iedereen. Deze pijnstillers kunnen erge bijwerkingen geven. Lees de bijsluiter daarom goed. Twijfelt u? Vraag dan uw apotheek of huisarts om advies
- Als het mogelijk is, zorg dan voor rust en ontspanning. Zo kunt u de pijn verlichten
- Gebruik een warme kruik op de plek van de pijn, bijvoorbeeld uw buik of onderrug.
- U kunt ook een warm bad nemen om de pijn te verlichten
- Als u pijn heeft in uw onderrug, kunt u onderrug oefeningen doen om de pijn te verlichten. Zo kunt u bijvoorbeeld een aantal keren uw rug bol en hol maken.
- Een massage voor uw onderrug kan ook de pijn verlichten.
U kunt ook beginnen met een pijndagboek bijhouden. Op deze manier kan de huisarts u beter helpen met het bepalen of u endometriose hebt. Een aantal dingen die u kunt bijhouden zijn:
- Welke dagen u ongesteld bent
- Wanneer u pijn heeft
- Waar u precies pijn heeft
- Wat u precies doet tegen de pijn en of dat helpt
- Heeft u ook pijn als u niet ongesteld bent?
- Heeft u dan ook last van hoofdpijn, misselijkheid, of andere klachten?
- Heeft u ook pijn op specifieke andere momenten, bijvoorbeeld tijdens het vrijen?
Als u denkt dat u endometriose hebt en dit nog niet vastgesteld is door de huisarts, moet u altijd de huisarts bellen.
Als er al wel door een arts is vastgesteld dat u endometriose heeft, helpen de adviezen en medicijnen om de pijn te verlichten. Als dit niet het geval is, kunt u met de huisarts overleggen wat andere mogelijke oplossingen zijn.